V o o r m a l i g e g r i e n d e n e n d e K a t h e d r a a l v a n d e B i e s b o s c h

Facebook
Twitter
LinkedIn

Voormalige grienden

De Biesbosch kenmerkt zich door de vele wilgenvloedbossen. Wilgenvloedbossen in zoetwatergetijdengebied vormen een uiterst zeldzame verschijningsvorm in Europa. Het zijn bossen die groeien op sedimenten die afgezet zijn door rivieren of beken. Vrijwel overal danken wilgenvloedbossen hun ontstaan aan verwildering, hetgeen in de praktijk neerkomt op verruiging en bosvorming. Veel wilgenvloedbossen hebben een eigen identiteit die samenhangt met hun voorgeschiedenis als griend; een vorm van hakhout waarbij dit hout destijds vele toepassingen kende. Zo leverden zij gereedschapsstelen, hoephout voor de houten vaten en rijshout dat werd verwerkt in zinkstukken, die bij dijken en brugpilaren met steenstort werden afgezonken om erosie te voorkomen. Het winnen van griendhout werd als een gestructureerd bedrijf beoefend op bekade en ontwaterde percelen met in rijen geplante wilgenstruiken, de zogenaamde griendstoven. Door de verminderde vraag en het afnemende aanbod is de ooit zo bloeiende griendcultuur thans ter ziele. In de voormalige grienden vind je nog doorgeschoten wilgen.

De Zwarte Populier

Één soort boom steekt fier boven de voormalige grienden uit; de zwarte populier. De zwarte populier is goed herkenbaar aan de enorme hoogte, grillige groei en de donkere bast vol knoesten. De zwarte populier kan tot wel 35 m hoog worden met afstaande takken en een brede, onregelmatige kroon. De boom is daardoor zeer geliefd als nestelplaats en uitkijkpost voor roofvogels zoals de zeearend en de buizerd. De bast is donkergrijs tot zwart met een diepe gegroefde schors en veel knobbels en vergroeiingen en is rijk aan schimmels en insecten waar runderen, paarden én bevers dol op zijn. De zwarte populier is inmiddels zeldzaam geworden. Voor het ontkiemen heeft de boom zanderige oevers nodig die dankzij het op en neergaande zoete water van het getij zijn ontstaan. Er zijn nog maar weinig gebieden waar dit speelt en de Biesbosch is voor de zwarte populier dan ook een belangrijk gebied. In de Biesbosch staan fraai uitgegroeide exemplaren. Het zijn levende statige monumenten. Op de Hofmansplaat in de Biesbosch staan zwarte populieren van meer dan 100 jaar oud in een groepje bij elkaar. Als je daar onder staat vormen ze net de zuilen van een grote kathedraal. Vandaar ook de naam Kathedraal van de Biesbosch. In de zomer, als de bomen vol blad staan en de wind door de bladeren waait, lijkt het net of je geroezemoes hoort van mensen op een gezellig Italiaans plein. Vandaar dat de Romeinen deze boom de naam Populus nigra hebben gegeven, vrij vertaald de ‘zwarte volksboom’.

Wil je de Kathedraal van de Biesbosch zélf eens zien? Neem contact met ons op en boek een vaartocht met Le Pecheur Vaartochten.

Peter Bevelander, Le Pecheur Vaartochten
info@lepecheur.nl
06 – 21212941