B e v e r s s p o t t e n i n D e B i e s b o s c h

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bevers spotten in De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch, gelegen in het zuidwesten van Nederland, is een uniek natuurgebied dat bekend staat om zijn diverse flora en fauna. Een van de meest opmerkelijke dieren die hier te vinden zijn, is de bever. Deze fascinerende knaagdieren spelen een essentiële rol in het ecosysteem van De Biesbosch.

 

Bevers, ook wel bekend als ‘architecten van de natuur’, hebben een indrukwekkend vermogen om landschappen te transformeren door dammen te bouwen en waterwegen te creëren. In De Biesbosch zijn beverdammen en burchten een veelvoorkomend gezicht langs de waterwegen en kanalen. Deze dammen helpen niet alleen om waterstanden te reguleren, maar creëren ook een ideale habitat voor verschillende planten en dieren.

 

Spot de bever in zijn natuurlijke omgeving

 

Met hun scherpe tanden kunnen bevers bomen omver knagen om dammen te bouwen en voedsel te vergaren. De Biesbosch biedt een overvloed aan voedselbronnen voor deze dieren, waaronder de schors van de wilg, waterplanten, bladeren en scheuten. De bevers dragen bij aan de biodiversiteit van het park door het creëren van open plekken in het bos, waar nieuwe vegetatie kan groeien en andere dieren kunnen gedijen.

 

Bevers zijn vooral actief in de schemerige uren van de dag en ’s nachts, waardoor ze vaak moeilijk te spotten zijn. Le Pecheur Vaartochten biedt in de zomer, iedere woensdagavond van 19u tot 22u de mogelijkheid om de bever in zijn natuurlijke omgeving te kunnen zien. Het is een bijzondere ervaring om de bevers in hun natuurlijke habitat te zien zwemmen, knagen aan bomen of druk bezig te zijn met het bouwen van hun dammen.

 

Bevers helpen de natuur in De Biesbosch

 

De aanwezigheid van bevers in Nationaal Park De Biesbosch is een succesverhaal van natuurbehoud en herintroductie. In de jaren 80 werden de bevers opnieuw geïntroduceerd in het gebied nadat ze in de 19e eeuw vrijwel waren uitgestorven in Nederland. Sindsdien heeft de populatie zich succesvol gevestigd en gedijt ze in, en inmiddels ook buiten, het park.

 

De bevers spelen een belangrijke rol in het behoud van De Biesbosch als wetland. Ze helpen bij het filteren van het water, verminderen van overstromingen en bevorderen de diversiteit van planten en dieren. Daarnaast trekken deze fascinerende dieren ook natuurliefhebbers en toeristen aan die het park bezoeken om van de prachtige omgeving en de bijzondere bevers te genieten.

 

Bevers spotten tijdens onze bevertocht

 

De aanwezigheid van bevers in Nationaal Park De Biesbosch kan dus als een waardevolle toevoeging aan het rijke ecosysteem van het gebied beschouwd worden. Met hun bouwkundige vaardigheden en ecologische invloed dragen ze bij aan het behoud van dit bijzondere natuurgebied en bieden ze bezoekers een unieke kans om van de natuur te genieten en meer te leren over deze intrigerende dieren.

 

Wilt u eens een bevertocht meemaken? Of meer weten over de bevers of de Biesbosch? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Peter Bevelander, Le Pecheur Vaartochten

info@lepecheur.nl